'Betalingsproblemen zorgpremie nemen toe'

Het aantal mensen dat problemen heeft om de zorgpremie of het eigen risico te betalen neemt dit jaar fors toe. Dat stelt het AD op basis van een rondgang langs een aantal grote zorgverzekeraars.

Volgens de verzekeraars wordt de stijging veroorzaakt door de aanhoudende economische tegenwind en de stijgende zorgkosten. Dit jaar komt daarbij dat het eigen risico is verhoogd van 220 naar 350 euro per jaar. "Vooral mensen met weinig geld die veel gebruikmaken van zorg worden daar direct mee geconfronteerd", zegt een woordvoerster van Achmea tegen het AD. "Dat kan financiële problemen geven."

Afgelopen jaar nam het aantal betalingsproblemen ook al toe. Achmea sluit momenteel dagelijks honderd nieuwe betalingsregelingen af met cliënten. Bij Menzis is het aantal regelingen vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2011, bij VGZ nam het aantal met tien procent toe. Bij CZ steeg gespreid betalen met tienduizend tot zeventigduizend.

Het College van Zorgverzekeringen, waar wanbetalers uiteindelijk terecht komen, zegt in het AD dat verzekeraars er alles te doen om extra schulden te voorkomen. "Zij benaderen actief hun verzekerden en komen met initiatieven om te voorkomen dat ze in verder financiële ellende belanden", zegt een woordvoerder van het college.