'Vaker grotere doodskist voor dikke Nederlander'

Uitvaartondernemers moeten steeds vaker op zoek naar extra grote doodskist omdat Nederlanders steeds dikker worden. Ook veel crematieovens moeten worden aangepast. Dat meldt Metro donderdag.

"Een paar jaar geleden kregen we maandelijks een verzoek binnen om een grotere uitvaartkist te maken. Nu is dat zeker wekelijks", zegt Linda Damhuis van uitvaartkistenproducent Bogra in de krant.

Zestig procent van de Nederlandse crematoria heeft inmiddels een grotere verbrandingsoven. Het verbrandingsproces van mensen met obesitas is ingewikkeld. Door een overschot aan vet duurt het verbranden langer. Het verbrandingsproces moet daarom worden vertraagd en bij voorkeur gebeurt dit aan het begin van de dag als de oven nog niet zo heet is, licht Henry Keizer van de Landelijke Vereniging van Crematoria toe in de krant.

Ook uitvaartondernemer Yarden krijgt geregeld verzoeken om voor dikkere cliënten een uitvaart te verzorgen. Bij nieuwe crematoria wordt nu standaard een grotere oven ingebouwd en bestaande ovens worden langzaamaan aangepast, laat een woordvoerder weten.


'Vaker grotere doodskist voor dikke Nederlander' (Foto: Novum)