Advocaat: verdachten verkrachting India onschuldig

Drie verdachten van de groepsverkrachting van een Indiase vrouw in een stadsbus in New Delhi zijn onschuldig. Dat heeft hun advocaat donderdag gezegd. Manohar Lal Sharma zinspeelde erop dat de politie met bewijs heeft gerommeld.

"Ze zijn onschuldig", aldus Sharma, die zei de zaak deels te hebben aangenomen om de politie te confronteren met de manier waarop 'bewijsmateriaal ergens wordt neergelegd om onschuldige mensen erbij te lappen'. Sharma zei dat hij de buschauffeur, Ram Singh, diens broer Mukesh, en een derde man, Akshay Thakur, vertegenwoordigt.

Openbaar aanklager Rajiv Mohan zei vorige week dat uit een dna-test is gebleken dat bloed van het slachtoffer overeenkomt met de bloedvlekken die zijn aangetroffen op de kleding van alle verdachten.

Er zijn vijf mannen aangeklaagd voor de verkrachting van en de moord op een 23-jarige studente, die samen met een vriend in een bus in New Delhi zat toen ze werden aangevallen door de groep mannen. De vrouw stierf uiteindelijk aan ernstig inwendig letsel. Er hangt de verdachten de doodstraf boven het hoofd. Een zesde verdachte, van 17 jaar oud, wordt vermoedelijk berecht onder het jeugdrecht.

Verwacht wordt dat de zaak op de hoorzitting van donderdag zal worden doorverwezen naar een speciale rechtbank, die een snelrechtprocedure zal starten. Die rechtbank werd opgezet naar aanleiding van de enorme volkswoede en verontwaardiging die de verkrachting en dood van de jonge vrouw in India opriep. Er vinden sinds het misdrijf geregeld grote protesten tegen de slechte behandeling van vrouwen in India plaats.