Duitse kerk stapt uit onderzoek kindermisbruik

De Duitse rooms-katholieke kerk trekt zich terug uit een onderzoek naar mogelijk kindermisbruik door geestelijken in de afgelopen decennia. Het onderzoek werd uitgevoerd door een vermaard expert van buiten de kerk. De Duitse Bisschoppenconferentie zegt nu dat er geen vertrouwen meer is tussen de twee partijen.

In 2011 vroeg de kerk hoogleraar Christian Pfeiffer van het Criminologisch Onderzoeksinstituut in Nedersaksen om data over kindermisbruik sinds 1945 te analyseren. Woensdag zei de kerk echter dat 'het wederzijds vertrouwen in duigen ligt' en dat er een nieuwe partner wordt gezocht voor het project. Wie die nieuwe partner moet worden bleef onvermeld.

Volgens Pfeiffer werkten de onderzoekers en de kerk de eerste paar maanden goed samen, waarna problemen ontstonden. Zo drong eerst het aartsbisdom van München aan op strenger toezicht van de kerk op het werk van de onderzoekers. Vervolgens eisten de Duitse bisdommen dat er geen bevindingen zouden worden gepubliceerd zonder toestemming van de kerk. Dit was voor Pfeiffer een onacceptabele eis.

De Bisschoppenconferentie zei in een verklaring dat de manier waarop Pfeiffer communiceerde met functionarissen binnen de kerk verdere constructieve samenwerking onmogelijk heeft gemaakt.