UMCG vreest wachtlijsten in kankerzorg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vreest dat in de toekomst wachtlijsten gaan ontstaan in de kankerzorg. De concentratie van de oncologische zorg en de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toename in patiënten met kanker zorgt er volgens het ziekenhuis voor dat het UMCG in 2015 een kwart meer patiënten heeft dan nu.

In 2020 is zelfs sprake van een toename van tachtig procent, zo heeft het ziekenhuis volgens een woordvoerder laten becijferen. "Dat is enorm veel. En we zitten nu al aan de grens van onze capaciteit."

Het ziekenhuis vreest organisatorische en financiële problemen, die er zelfs toe zouden kunnen leiden dat een wachtlijst ontstaat. "Dat is absoluut niet wenselijk. Mensen met een tumor moeten zo snel mogelijk worden behandeld."

Het ziekenhuis is van plan de komende tijd de complexe zorg meer naar zich toe te trekken. De basiszorg zouden omliggende ziekenhuizen op kunnen vangen. "Dat zal zorgen voor wat extra capaciteit bij ons, maar dat zal niet alles oplossen."