Temperaturen Australië iets gedaald

De temperaturen in het door bosbranden geteisterde zuiden van Australië zijn woensdag gedaald. Het gevaar op meer branden is daardoor voorlopig iets geweken, maar gevreesd wordt dat het kwik weer zal oplopen.

Maandag kende Australië met 40,3 graden Celsius de warmste dag ooit en dinsdag was de op twee na warmste dag. Vier van Australiës warmste dagen vonden plaats in 2013. "Het lijdt geen twijfel dat dit een zeer, zeer extreme hittegolf is", aldus meteoroloog David Jones. "Als je kijkt naar het bereik, de duur, de intensiteit, dan is het wellicht de grootste in de geschiedenis van Australië."

Woensdag daalden de temperaturen in de hoofdstad Canberra van 36 graden naar 28 en in Sydney van 43 naar 23 graden. Jones verwacht echter dat ook woensdag in het lijstje met Australiës warmste dagen komt, omdat de hittegolf zich heeft verplaatst naar het midden en noorden van het land. Voor de rest van de zomer verwachten meteorologen gemiddelde temperaturen.

Er zijn vooralsnog geen dodelijke slachtoffers gevallen bij de branden, hoewel in Tasmanië nog honderd mensen worden vermist sinds een felle brand vorige week negentig woningen verwoestte. Volgens de politie hebben de meeste mensen zich waarschijnlijk nog niet bij de autoriteiten gemeld.