Roc's Zadkine en Albeda mogelijk samengevoegd

ROC Zadkine en het Albeda College, twee van de grootste regionale opleidingscentra van Nederland, willen hun opleidingen samenvoegen om zich vervolgens op te splitsen in zeven kleinere, zelfstandige scholen. Hierdoor zullen schooltypes als de voormalige mts en meao terugkeren. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De scholen, die beide zo'n negentienduizend leerlingen hebben, verwachten dat op deze manier hun beroepsopleidingen beter zullen aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. "De lijnen worden korter en de bureaucratie neemt af", zeggen de bestuursvoorzitters van het Albeda College in het FD.

Scholengroep Amarantis splitste zich eerder dit jaar al op in vijf kleinere scholengroepen. Dat gebeurde om de financiële problemen van de onderwijsgroep aan te pakken. Bij ROC Zadkine zijn verliezen echter niet de aanleiding voor de reorganisatie. "Onze plannen zullen volgens ons wel tot een verbetering van onderwijs leiden, ze zijn zeker niet uit nood geboren", aldus Zadkine-voorzitter Luc Verburgh.

Het ROC Zadkine en Albeda College onderzoeken komende maanden of een opsplitsing financieel haalbaar is.