Vrouwen niet wijdbeens op motor in Atjeh

Een invloedrijke moslimleider in Indonesië juicht het toe als vrouwen alleen nog maar overdwars achterop een motor mogen zitten. Ma’ruf Amin liet dat dinsdag weten dat naar aanleiding van een verbod om schrijlings te zitten in de stad Lhokseumawe in de provincie Atjeh.

Ma’ruf Amin, leider de Indonesische Ulama Raad (MUI), zegt dat het verbod goed is voor vrouwen. Vrouwen die achterop plaatsnemen met één been aan beide zijden van de motor vertonen volgens hem ongepast gedrag. Volgens hem is het voor vrouwen sowieso niet veilig achterop een motorfiets, het favoriete vervoermiddel in Indonesië.

Het verbod in Lhokseumawe heeft tot ophef geleid onder gematigde moslims in Indonesië. Ook de regering in Jakarta is tegen. De stad is echter onvermurwbaar. "We willen vrouwen redden van dingen die ervoor zullen zorgen dat ze de shariah (islamitische wet) overtreden", aldus burgemeester Suaidi Yahya. "We willen vrouwen eren met dit verbod, omdat het delicate wezens zijn".

Het verbod op wijdbeens achterop zitten is niet de enige opvallende nieuwe regel in Lhokseumawe. Zo mogen mannen en vrouwen niet meer knuffelen of elkaars hand vasthouden als ze op de motor zitten.

Moslimleider Indonesië achter'zitverbod'
Moslimleider Indonesië achter 'zitverbod' (Foto: ANP)