'Armstrong bood ook USADA geld aan'

Lance Armstrong heeft de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA in 2004 een aanzienlijk geldbedrag aangeboden. Dat stelt voorzitter Travis Tygart in een uitzending van 60 Minutes die woensdag op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden. Tygart zegt het voorstel van Armstrong destijds resoluut van de hand te hebben gewezen.

Het verhaal van Tygart roept herinneringen op aan een eerdere donatie die Armstrong deed aan de UCI. In tegenstelling tot de USADA besloot UCI-baas Hein Verbruggen het bedrag van naar verluidt 125.000 dollar, dat zou zijn bedoeld voor nieuwe technologie in de strijd tegen doping, wel aan te nemen.

Advocaat Tim Herman van Armstrong verwees het verhaal van Tygart dinsdag naar het rijk der fabelen. "Er is geen woord van waar. Lance heeft nooit een dergelijk aanbod of een suggestie in die richting gedaan." Het zou volgens Tygart gaan om een bedrag dat schommelt tussen de 150 en 250.000 dollar.

Het USADA stond vorig jaar aan de basis van de ontmaskering van Armstrong als dopinggebruiker. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van het Amerikaanse antidopingbureau raakte Armstrong zijn zeven Tourzeges kwijt.