Beslagleggingen bij brandweer in Limburg-Zuid

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak gaan beslagleggen op de bankrekening van de brandweer in de regio Limburg-Zuid. De brandweer daar overtreedt al enkele jaren structureel de Arbeidstijdenwet, stelt Abvakabo FNV-bestuurder Gian Kerstges.

Brandweerlieden die zowel in vaste als in vrijwillige dienst werken, zouden sinds 2009 veel te vaak of te lang worden ingezet. Het kantongerecht stelde de bonden vorig jaar al in het gelijk maar volgens Kerstges worden er, los van enkele verbeteringen, nog altijd overtredingen geconstateerd.

De bonden gaan nu over tot beslaglegging om dwangsommen te kunnen innen. Per overtreding zou de brandweer een boete van enkele duizenden euro's moeten betalen. In totaal zou het volgens Kerstges op kunnen lopen tot in de tienduizenden euro's.

Kerstges wil met de dwangsommen een einde maken aan de misstanden bij de brandweer. Zo moet uiteindelijk de veiligheid omhoog gaan. Ook moet er een gezonde begroting komen. Nu is er veel te weinig geïnvesteerd in de bezetting, waardoor brandweerlieden te veel worden belast, stellen de bonden.