Dronken studenten aan schandpaal

Er zijn veel verschillen te noemen tussen Belgische en Nederlandse studenten. Eén ding hebben ze echter gemeen: ze lusten wel een biertje, of een 'pintje' zoals ze bij onze zuiderburen zeggen. En de gevolgen daarvan zijn meer dan eens merkbaar.

Wie op de morgen na een stapavond door de stad loopt, zal zich regelmatig geërgerd hebben aan de hoeveelheid kots en urine die dronken studenten achterlaten, en de vernielingen die ze aanrichten. In België probeert men nu op ludieke wijze studenten af te schrikken dat te doen: door ze publiekelijk aan de schandpaal te nagelen.

Voor de twee meest bekende studentensteden van België, Leuven en Gent, zijn zogenaamde 'Failed' paginas opgericht op Facebook. Daar worden afbeeldingen gepost van personen die moeite hebben zich te gedragen na wat alcohol te drinken. De daders werden gefotografeerd terwijl ze de straat onderkotsten, onderzeken, en terwijl ze zich misdroegen met openbaar eigendom.

De pagina Failed: Leuven is ondertussen offline gehaald nadat de politie dreigde dat het een inbreuk op het portretrecht is. De pagina Failed: Overpoort (naar de beruchte Gentse uitgaanswijk) staat gelukkig nog wel online. Ook in Diepenbeek, waar de Universiteit Hasselt staat, hebben ze een site aangemaakt, Failed: Diepenbeek. Wie de verleiding niet kan weerstaan om een kijkje te gaan nemen, weze gewaarschuwd: er staan vreselijk gore afbeeldingen op.

Het artikel is om 19:30, na het offline halen van Failed: Leuven, volledig herschreven.