SP: ingrijpen in topinkomens

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet hard ingrijpen in de topsalarissen van bestuurders in de publieke en semipublieke sector. Dat eist SP-Kamerlid Ronald van Raak dinsdag. Vakbond Abvakabo FNV hekelt het aantal veelverdieners in de zorg.

De SP'er vindt dat Plasterk moet onderzoeken of ook bestaande contracten kunnen worden opengebroken om de salarissen terug te dringen. Dat is de 'dure taak' van de minister, stelt hij. Van Raak denkt dat er juridische mogelijkheden toe zijn. Als de minister niets doet, zal het aantal topinkomens niet snel dalen, voorspelt hij.

Het Kamerlid reageert op het overzicht van topinkomens in de publieke en semipublieke sector dat Plasterk dinsdag naar de Kamer stuurde. Daaruit blijkt dat 2651 mensen in 2011 meer verdienden dan de balkenendenorm van 193.000 euro. Dat is een toename ten opzichte van 2010, toen het om 2165 veelverdieners ging.

Volgens Van Raak is het 'aantal graaiers ontzettend toegenomen'. Hij vindt dit niet uit te leggen aan mensen die worden geraakt door de crisis en hun baan kwijtraken.

Vanaf dit jaar geldt een nieuwe wet waardoor bestuurders in de publieke en semipublieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het ministerssalaris. Voor huidige bestuurders geldt echter een overgangstermijn. Van Raak denkt dat veel bestuurders nog even hun zakken 'flink' hebben gevuld en anticiperend op de nieuwe wetgeving 'nog maar een flinke greep uit de kas' hebben gedaan.

De 'ongelooflijk gestegen' bedragen hebben volgens Van Raak niets van doen met marktwerking. Hij omschrijft de bestuurders in de publieke en semipublieke sector als een 'clubje mensen dat elkaar dit soort bedragen geeft'. "Ik ben heel bang dat als de minister niet keihard gaat handhaven zij elkaar dit soort bedragen blijven toeschuiven."

Plasterk deed dinsdag een moreel appèl op de bestuurders om het goede voorbeeld te geven en alvast akkoord te gaan met een lager salaris.

Zorgbestuurders en medisch specialisten vormen het grootste deel van de lijst. Vakbond Abvakabo FNV vindt dit 'schokkend en onacceptabel'. "In een tijd waarin duizenden thuiszorgmedewerkers een kwart van hun salaris moeten inleveren en nog eens tienduizenden thuiszorgmedewerkers zelfs hun baan dreigen te verliezen, is niet uit te leggen dat er meer en meer teveelverdieners in de zorg bij komen."

De bond verwacht veel van de nieuwe wet om de salarissen in de zorg aan banden te leggen.