GroenLinks-voorzitter pleit voor minder nuance

GroenLinks-voorzitter Eduard van Zuijlen wil dat zijn partij haar boodschap het komende jaar 'minder genuanceerd' gaat uitdragen. "De kiezer vraagt om duidelijke standpunten", schrijft hij in een nieuwjaarsboodschap aan de partijleden. Eind november zei fractievoorzitter Bram van Ojik ook al dat het verhaal van GroenLinks minder abstract moet zijn.

Volgens Van Zuijlen moet aan de kiezer duidelijk worden gemaakt 'dat maar een partij en groen en sociaal en vrijzinnig is'. "Daarin mogen we wel eens wat minder genuanceerd zijn", vindt hij.

"De wereld om ons heen is complex. En als je over die wereld nadenkt, dan zie je al gauw dat oplossingen voor problemen bijna nooit rechttoe-rechtaan zijn", schrijft Van Zuijlen. "Maar een politieke missie is iets anders dan een optelsom van oplossingen. De politieke missie van GroenLinks mag en moet kort, duidelijk en hanteerbaar zijn."

Van Zuijlen trad in oktober aan als interim-voorzitter van GroenLinks, nadat Heleen Weening was opgestapt. Als gevolg van het verkiezingsechec en de aftocht van partijleider Jolande Sap werd het complete bestuur van GroenLinks vervangen.

Momenteel werkt een commissie aan een evaluatie van de verkiezingen, waarbij GroenLinks zes van de tien zetels verloor. Het rapport hierover verschijnt op 25 januari. Daarna komt het interim-bestuur met voorstellen, waarover in februari door leden wordt gesproken. Eind februari volgt een online ledenraadpleging, waarna op 3 maart het congres zich uitspreekt over wat er moet verbeteren bij de partij.