'Assad wil einde aan bloedvergieten'

President Bashar al-Assad van Syrië zal volgens een Syrische afgevaardigde zondag tijdens een tv-toespraak voorstellen doen om een einde te maken aan het bloedvergieten in zijn land.

Volgens de afgevaardigde Scherif Schehada, die op Syrische en Libanese websites wordt aangehaald, wil Assad een wapenstilstand afspreken met de opstandelingen en zou hij ook bereid zijn tot de vorming van een coalitieregering waaraan de oppositie deelneemt.

Assad zou wel het recht willen behouden om na de eerstvolgende presidentsverkiezingen opnieuw aan te treden.

Assad zei tijdens zijn laatste interview in november tegen een Russisch tv-station dat buitenlands militair ingrijpen in Syrië tot een 'ramp' in het Midden-Oosten zou leiden. Ook zwoer hij dat hij nooit in ballingschap zou gaan.

Update 12.07 uur:
In tegenstelling tot een eerdere verkondiging van een Syrische afgevaardigde, haalde Assad hard uit naar de rebellen.

"Syrië wordt aangevallen zoals het niet eerder is aangevallen en de enige manier waarop het conflict in het land kan worden opgelost is door middel van een volksbeweging", aldus een strijdvaardige president Bashar Assad.

Net als in vorige toespraken noemde Assad degenen waartegen zijn leger het opneemt 'moordlustige criminelen' en jihadistische elementen. Hij ontkende dat er een opstand gaande is tegen de decennialange heerschappij van zijn familie.

Assad zei dat Syrië van niemand orders zal opvolgen. Hij riep alle Syriërs op deel te nemen aan een initiatief dat een einde moet maken aan het bijna 22 maanden durende conflict, maar hij gaf verder geen details van dat plan.