Vorst in aantocht

De kans is groot dat het vanaf vrijdagnacht licht gaat vriezen. Overdag blijft de temperatuur nog iets boven het vriespunt, meldt weeronline.nl zondag.

In grote delen van het land komt de temperatuur vrijdagnacht onder het vriespunt. Overdag dooit het in de meeste plaatsen, maar het is wel een stuk frisser dan vorige week. Af en toe kan een sneeuwbui over het land trekken.

De kou komt door een depressie die woensdag over Scandinavië trekt. Boven Noorwegen en IJsland bouwt een hogedrukgebied zich op. Tussen de depressie en het hogedrukgebied komt een noordoostelijke stroming op gang die koude lucht uit het noorden van Rusland via de Oostzee naar Nederland stuurt.

Het nieuwe jaar is tot nu toe vier graden warmer dan gemiddeld. Het was rond de 7,8 graden, terwijl het gemiddelde in de eerste dagen normaal 3,8 graden is. Dat is buiten ook te merken. "We hebben zelfs onze hooikoortspagina al online. Pollen van de els en de hazelaar kunnen een lichte reactie veroorzaken", zegt een woordvoerder.

Tot vrijdag blijft het weer rustig. Er is weinig wind, het is bewolkt en de neerslag blijft beperkt tot een paar druppels motregen. De temperatuur blijft voorlopig overdag en 's nachts ruim boven de nul. Wat er na vrijdag gebeurt is nog moeilijk te zeggen. De kou kan verscherpen, maar het weer kan ook herfstachtiger worden.