Taiwanese filmmogul Yang Teng-kuei overleden

Naar nu bekend is geworden is op 31 december de controversiële Taiwanese filmproducer Yang Teng-kuei op 74-jarige leeftijd overleden. Yang was op 17 december in het ziekenhuis opgenomen. De producer overleed in het Veterans General Hospital van Taipei aan de gevolgen van een beroerte.

Yang wordt door velen gezien als de ontdekker van vele filmsterren uit Taiwan, Hong Kong en China, zoals Brigitte Lin, Sally Yeh en Jet Li. In 1989 won Yang een Gouden Leeuw met zijn film A City of Sadness op het filmfestival van Venetië.

In Taiwan werd de producer ook wel eens gelinkt aan de lokale georganiseerde misdaad en verdween in 1985 zelfs drie jaren achter de tralies van de beruchte Green Island gevangenis. Een jaar later mocht de producer zonder enige gegronde reden opnieuw zien te overleven op een dieet van water en brood met uitzicht op tralies.

In 1992 was Yang de oprichter van het eerste kabel televisiestation in Taiwan. Nadat het station betrokken raakte bij een professioneel gokschandaal trok de mediamogul zich terug uit de belangstelling. In 2011 werd door Yang de Polyface groep opgericht, die zich richt op de ondersteuning van filmmakers uit Taiwan. Bij wijze van eerbetoon zal binnenkort een liefdadigheidsconcert in zijn naam voor een nog nader te noemen goed doel worden gegeven.