Uitslag finale PDC WK: Taylor - Van Gerwen

Phil Taylor heeft vanavond zijn zestiende wereldtitel gegrepen. De Engelse darter rekende in de finale van de PDC World Darts Championship 2013 af met onze landgenoot Michael van Gerwen. Onze landgenoot kreeg vooral in de eerste fase van de partij kansen om flink weg te lopen van zijn opponent, maar verzuimde toe te slaan. Taylor won uiteindelijk met 7-4.

Van Gerwen mocht aan de partij beginnen en behield zijn eigen leg. Hij moest vervolgens toezien hoe ook Taylor zijn eigen leg behield met een 170-finish, de hoogst haalbare finish. Beide heren behielden vervolgens hun leg, maar in de vijfde en beslissende leg die Van Gerwen mocht beginnen, leek Taylor de eerste break te plaatsen. Migthy Mike wist echter zijn 140-finish knap uit te gooien, deelde daarmee de eerste klap uit richting Taylor en kwam zodoende met 1-0 voor in sets.

In set twee wist Van Gerwen in de derde leg een break te plaatsen. Onze landgenoot won vervolgens de vierde leg, gooide daarin zijn vijftigste 180'er van het toernooi en kwam op 2-0 in sets. Van Gerwen mocht vervolgens de derde set beginnen en behield overtuigend de eerste leg. Taylor wist de tweede leg te winnen en was goed op weg om Van Gerwen in leg drie te breken. Onze landgenoot dacht hier anders over en gooide via double-bull zijn 123-finish knap uit. In de vijfde leg gooide Van Gerwen twee slechte beurten op rij en gaf Taylor de gelegenheid om te breken. Dit deed The Power en kwam daardoor terug tot 2-1 in sets.

Taylor mocht vervolgens de vierde set beginnen, maar Van Gerwen wist zijn opponent direct met een 127-finish te breken. Taylor stelde echter een leg later weer orde op zaken en bracht Van Gerwen direct weer terug. Beide darters behielden vervolgens hun leg en daardoor moest een vijfde leg opnieuw beslissing brengen. Daarin kreeg Van Gerwen een pijl om te breken, maar hij miste de dubbel-20. Taylor benutte zijn dart wel en kwam daarmee op 2-2 in sets. In de vijfde set wist Taylor onze landgenoot in de derde leg te breken. Van Gerwen brak een leg later echter knap terug en wist vervolgens zijn eigen leg te behouden. Na vijf sets stond het daardoor 3-2 voor Mighty Mike.


Phil Taylor aan de beurt tegen Michael van Gerwen (Foto: Pro Shots)

In de zesde set wist Van Gerwen zijn Engelse opponent direct te breken. Vervolgens behield hij zijn eigen legs en daardoor kwam Mighty Mike op 4-2 in sets. De darter uit Boxtel mocht vervolgens de zevende set beginnen en beide darters wisten hun eigen leg te behouden. Daardoor moest opnieuw de vijfde leg beslissing brengen. Daarin kreeg Van Gerwen een pijl om op 5-2 te komen, maar hij miste dubbel-16. Taylor profiteerde optimaal en kwam terug tot 4-3 in sets. Onze landgenoot raakte echter niet van slag en brak Taylor direct in de eerste leg van de achtste set. De Engelsman werkte deze break een leg later meteen weer weg en wist uiteindelijk tot 4-4 te komen in sets.

In de negende set wist Taylor onze landgenoot in de vijfde leg te breken en won daardoor drie sets op rij. Ook kwam hij voor het eerst in de partij op voorsprong; 4-5. De vijftienvoudig wereldkampioen trok in de tiende set flink door en brak Van Gerwen in de tweede leg van deze set opnieuw. Mighty Mike brak een leg later terug en bracht daarmee de spanning in de tiende set weer terug. Deze spanning was van korte duur, want Taylor plaatste opnieuw een break en kwam op 4-6. In de elfde set profiteerde Taylor in de tweede leg optimaal van een paar dure missers van Van Gerwen en wist opnieuw een break te plaatsen. Daardoor mocht The Power aanleggen om de finale definitief te beslissen. Via dubbel-16 klaarde Taylor de klus en sleepte zijn zestiende wereldtitel binnen.