Nummer 2 Republikeinen tegen begrotingsakkoord

De nummer 2 van de Republikeinse partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, is tegen het begrotingsakkoord dat door de Senaat is goedgekeurd. Dat zei hij dinsdag na een vergadering met andere afgevaardigden van zijn partij.

President Barack Obama bereikte maandag vlak voor het verstrijken van de deadline overeenstemming over het begrotingsakkoord. De Senaat gaf twee uur later pas zijn fiat, waardoor de 'fiscal cliff' formeel niet vermeden is.

Als het Huis eveneens akkoord gaat, kan Obama de maatregelen met zijn handtekening van kracht laten worden. Of dat ook gaat gebeuren is door de weigerachtige houding van de Republikeinen echter nog maar de vraag.

Het akkoord voorziet in een belastingverhoging voor inkomens vanaf 450 duizend dollar per jaar, een grens die aanzienlijk hoger ligt dan de 250 duizend dollar die Obama in zijn verkiezingscampagne had genoemd.

Als een akkoord uitblijft gaat voor bijna alle Amerikanen de belasting omhoog, voor een totaal van ongeveer 536 miljard dollar (ruim vierhonderd miljard euro). Ook treden automatisch voor 110 miljard dollar (meer dan tachtig miljard euro) aan bezuinigingen in werking, ofwel ongeveer acht procent van de jaarlijkse budgetten van de meeste overheidsdepartementen. Economen vrezen dat deze automatische bezuinigingen en belastingverhogingen de VS in een nieuwe recessie kunnen storten, met ernstige gevolgen voor de wereldeconomie.