Imitator Morsi aangeklaagd

Aanklagers in Egypte hebben een onderzoek ingesteld naar een populaire televisiekomiek die president Mohammed Morsi zou hebben beledigd. In persiflages van Morsi plaatst Bassem Youssef een portret van de president op een kussen, terwijl hij de spot drijft met diens toespraken.

De 38-jarige Youssef, een arts, werd naar de roem gekatapulteerd toen bleek dat zijn internetvideo's, waarin hij de spot dreef met politici, na de opstand in 2011 razend populair werden. Zijn televisieshow lijkt op die van de Amerikaan Jon Stewart, The Daily Show, die ook in Nederland wordt uitgezonden. Youssef verscheen zelfs al eens in The Daily Show.

In tegenstelling tot veel andere presentatoren trekt Youssef de opmerkingen van ultraconservatieve geestelijken en politici in het belachelijke door middel van satire. Zijn populairste uitzendingen zijn die waarin hij de spot drijft met de toespraken en beslissingen van Morsi.

De fans van Youssef zijn overwegend lid van de oppositie en gekant tegen de nieuwe grondwet, die door Morsi en de zijnen is doorgedrukt.