Mazelen doden veel meer Pakistaanse kinderen

De mazelen hebben afgelopen jaar honderden Pakistaanse kinderen meer het leven gekost dan in voorgaande jaren. Werd de ziekte in 2011 64 kinderen fataal, in 2012 maakten de mazelen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 306 slachtoffertjes.

Vooral in de zuidelijke provincie Sindh greep het virus om zich heen. Er stierven afgelopen jaar 210 kinderen - veel meer dan de 28 van het jaar ervoor. Volgens een gezondheidsfunctionaris ter plaatse heeft de ziekte streken getroffen waar arme families hun kinderen niet hebben ingeënt.

Pakistaanse overheidsmedewerkers hebben onlangs een inentingscampagne ingezet om kinderen in de zwaarstgetroffen gebieden te bereiken. Maar de Pakistaanse gezondheidszorg staat onder druk, in grote delen van het land is de hygiëne gebrekkig, en veel Pakistanen hebben weinig kennis van de ziekte. Bovendien zien veel plattelandsbewoners in de vaccinatiecampagne een westerse samenzwering om moslims onvruchtbaar te maken.

Mazelen zijn een van de besmettelijkste ziektes die er zijn, en treffen voornamelijk kinderen. Een besmetting met mazelen leidt tot koorts, hoesten en een kenmerkende uitslag over het hele lichaam. Ongeveer een tot twee op de duizend kinderen overlijdt aan de ziekte.