Historische jaarwisseling in Birma

Birma heeft het nieuwe jaar ingeluid met een groot vuurwerkspektakel. Op een groot veld in Rangoon hadden zich tienduizenden mensen verzameld om gezamenlijk af te tellen tot het nieuwe jaar.

Honderden mensen dansten op de tonen van de muziek die op het hoofdpodium werd gespeeld, terwijl andere feestvierders zittend op matjes naar het vuurwerk keken.

"Dit is erg opwindend en ook onze eerste ervaring met het vieren van het nieuwe jaar op zo grote schaal. Het lijkt wel of we in een andere wereld te vertoeven", zei de student Yu Thawda.

Op een groot scherm werd afgeteld en werden beelden getoond van nieuwjaarsfeesten in Singapore, Maleisië, Indonesië en Thailand.

Het is dit jaar voor het eerst dat de jaarwisseling in Birma zo groots wordt gevierd. Voorheen, onder de junta, vierden mensen thuis oud en nieuw. De enige grote vuurwerkshow in het jaar vond plaats ter gelegenheid van de Dag van de Strijdkrachten, een jaarlijkse viering van het militaire machtsvertoon. Daar is met de komst van een burgerpresident en de reeks hervormingen die zijn doorgevoerd verandering in gekomen.