Uitslag halve finale PDC WK: Van Gerwen - Wade

Michael van Gerwen heeft vanavond de finale bereikt van de PDC World Darts Championship 2013. James Wade werd in een spannend duel met 6-4 verslagen. Onze landgenoot gooide in de wedstrijd een 9-darter en was een leg later dichtbij een tweede. Later vanavond kan Raymond van Barneveld voor een geheel Nederlandse finale zorgen. Hij speelt in zijn halve finale tegen vijftienvoudig wereldkampioen Phil Taylor.

Van Gerwen begon stroef aan zijn partij tegen Wade en miste in de eerste set in één leg maar liefst elf darts op de dubbel. Wade wist deze set uiteindelijk naar zich toe te trekken, maar zag toe hoe Van Gerwen zich knap herstelde op de dubbels. De zeven legs die Mighty Mikevervolgens won, wist hij telkens met één dart uit te gooien. Daarnaast lag het gemiddelde van Gerwen al snel boven de 100, terwijl Wade rond de 88 met drie darts bleef steken.


Michael van Gerwen naar finale WK (Foto: Pro Shots)

De man uit Boxtel trok vervolgens flink door, terwijl Wade slechter en slechter begon te gooien. Van Gerwen won uiteindelijk negen legs op rij en kwam na vier sets op een 3-1 voorsprong. Wade kwam terug tot 3-2, maar in deze vijfde set wist Van Gerwen een 9-darter te gooien. Bijna zorgde onze landgenoot voor een unicum, want een leg na zijn 9-darter kreeg hij opnieuw een pijl om een tweede 9-darter te gooien. Deze pijl belandde maar net onder de dubbel-12.

Wade wist zich steeds meer te herpakken en brak Van Gerwen direct in de zesde set. The Machine trok sterk door, won de zesde set met 0-3 in legs en kwam daardoor op 3-3 in sets. Van Gerwen liet zich niet gek maken en brak Wade in de zevende set direct, maar de Engelsman werkte deze break een leg later direct weer weg. Van Gerwen brak opnieuw, profiteerde van een aantal missers van Wade en kwam op 4-3 in sets. In de achtste set pakte onze landgenoot snel een 2-0 voorsprong in legs, maar liet Wade terugkomen tot 2-2. De vijfde leg ging alsnog simpel naar Van Gerwen en kwam daardoor op 5-3. Mighty Mike had door deze tussenstand slechts nog één set nodig om de finale te bereiken van het WK.

In de achtste set gingen de legs over en weer en zodoende kwam de stand op 2-2. Wade mocht deze vijfde leg beginnen, eentje die hij moest winnen om in de partij te blijven. Van Gerwen kreeg echter een matchdart, maar wist de dubbel-20 niet te gooien en gaf Wade de gelegenheid om de set binnen te slepen. Wade raakte dubbel-20 wel en kwam tot 5-4 in sets. In dee tiende set, die Van Gerwen zelf mocht beginnen, kwam onze landgenoot met 1-0 voor in legs. Hij brak vervolgens Wade en kwam op 2-0 in legs. Daardoor had hij opnieuw nog maar één leg nodig om de finale te halen. Van Gerwen wist via dubbel-8 de wedstrijd definitief te beslissen en staat daardoor op Nieuwjaarsdag in de finale van het WK.