'In 2013 maatregelen tegen vuurwapengeweld VS'

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zijn 'volle gewicht' in de strijd gooien om volgend jaar een pakket maatregelen van kracht te laten worden om vuurwapengeweld terug te dringen. Dat zei hij in een interview met tv-zender NBC voor het programma Meet the Press. Eerder deze maand werden op een basisschool in het plaatsje Newtown twintig kinderen doodgeschoten.

Obama zei sceptisch te zijn over een voorstel van de National Rifle Association, de machtige wapenlobby in de Verenigde Staten, die heeft voorgesteld om gewapende bewakers naar scholen te sturen. De president pleit in plaats daarvan voor maatregelen om het vuurwapengeweld terug te dringen. Hij zei voorstander te zijn van een strenger antecedentenonderzoek voor mensen die een vuurwapen willen aanschaffen. Ook wil hij een verbod op aanvalswapens en magazijnen voor een grote hoeveelheid munitie.

Hij maakte duidelijk dat de maatregelen in het nieuwe jaar prioriteit krijgen. "Het is niet voldoende om te zeggen: 'Dit is te moeilijk, dus we gaan het niet proberen'", aldus Obama. "Ik denk dat er een grote meerderheid is onder wapenbezitters die erkent dat we niet een situatie moeten hebben waarin iemand met ernstige psychologische problemen vuurwapens met een hoge capaciteit in zijn bezit heeft, zoals de persoon in Newtown, en onze kinderen neerschiet. En ja, het gaat moeilijk worden."

De president zei van plan te zijn om de kwestie voortdurend onder de aandacht van de bevolking te brengen. "De vraag is dan of we eigenlijk voldoende wakker zijn geschud door wat hier is gebeurd, zodat het niet slechts een van die routinematige gebeurtenissen wordt waar enkele weken veel aandacht voor is, die vervolgens weer wegebt", aldus Obama. "Zo voelt het voor mij zeker niet. Dit is iets, weet u, dit was de zwartste dag uit mijn presidentschap. En het is niet iets dat ik graag herhaald zou zien."