Teller meldpunt voetbalgeweld na een dag op 140

Het meldpunt voetbalgeweld heeft ondanks de winterstop na een dag 140 meldingen ontvangen. Het gaat vooral om licht geweld, maar ook om negen ernstige meldingen. Dat laten de initiatiefnemers van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu zaterdag weten.

Het gaat onder meer om een 26-jarige voetballer van het Noord-Brabantse Achilles Reek. Een ouder van het slachtoffer meldt dat hij in elkaar is geslagen en daarbij zijn neus heeft gebroken. Ook waren stukjes tand afgebroken. Tegenstander FC Uden zou niet willen zeggen wie de dader was. Een intern onderzoek loopt nog.

Een andere ouder meldt dat zijn of haar 10-jarige zoon zo hard is geschopt dat zijn enkelbanden zijn gescheurd, zonder dat de bal in de buurt was. De ouder heeft aangifte gedaan van mishandeling, 'omdat de tegenstander de aanval op mijn zoon niet serieus nam'. De KNVB zou onverschillig en onbeschoft hebben gereageerd toen de ouder melding maakte van het incident.

De KNVB moet strengere straffen uitdelen en incidenten moeten vaker op het wedstrijdformulier worden gezet, vinden de bedenkers van het meldpunt. De initiatiefnemers schatten dat zo'n 85 procent van de gele en rode kaarten niet worden genoteerd uit vrees voor straffen van de voetbalbond en slechte publiciteit.

Begin december werd in Almere een grensrechter belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.