'SNS negeerde waarschuwing voor grote verliezen'

SNS Reaal heeft in 2010 een waarschuwing voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf genegeerd. Accountantskantoor Ernst & Young adviseerde destijds in een vertrouwelijk rapport om zo'n 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De bank volgde het advies niet op. Als SNS dat wel had gedaan had ze direct bij de overheid om financiële steun moeten vragen om overeind te blijven, zeggen betrokkenen tegen de krant. De bank nam dat jaar een voorziening van ruim zeshonderd miljoen euro en maakte het rapport van Ernst & Young nooit bekend.

SNS kwam uiteindelijk in grote financiële problemen. Door de aanhoudende verliezen voldoet de bank inmiddels niet meer aan de kapitaalseisen. Momenteel wordt in overleg met de overheid en het Amerikaanse Goldman Sachs gekeken naar een oplossing. Daarbij wordt gedacht aan de verkoop van bedrijfsonderdelen of een splitsing van het bedrijf.

SNS Reaal zegt in een reactie in de krant dat de het rapport nooit bekend is gemaakt omdat het 'niets speciaals is'. Ook zou een groot deel van de informatie waarover de NRC beschikt niet kloppen en verouderd zijn. "De markt is steeds adequaat geïnformeerd", stelt een woordvoerder.