KHN bezorgd over dranktoezicht gemeenten

Veel gemeenten zijn nog niet goed voorbereid op hun nieuwe taak om toezicht te houden op drankverkoop en drankgebruik in de eigen regio. Daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Op 1 januari treedt de nieuwe Drank- en Horecawet in werking. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor het toezicht. Maar volgens de KHN zijn de meeste gemeenten daar nog helemaal niet klaar voor.

"De signalen die wij van onze lokale bestuurders en regioadviseurs krijgen over de invulling van de nieuwe handhavingstaken op gemeentelijk niveau zijn ronduit verontrustend", schrijft directeur Lodewijk van der Grinten van de KHN in de brief.

Te veel gemeenten zijn nog in voorbereiding hoe ze de taak moeten invullen en sommige gemeenten stellen dat ze er zelfs geen geld of mankracht voor hebben. Ook zijn er volgens de KHN gemeenten die denken dat 2013 een overgangsjaar is en dat ze pas in 2014 concreet van start moeten gaan.

Een gebrek aan een toezichthouder kan volgens Van der Grinten leiden tot meer drankmisbruik in bijvoorbeeld keten en hokken. "Dat zou afbreuk doen aan de goede resultaten op het terrein van alcoholmatiging die er de laatste jaren wel degelijk zijn behaald", zegt hij.