'Schoolverlater laat tussenjaar schieten'

Scholieren die komende zomer hun middelbare school afronden hebben minder plannen voor een tussenjaar voordat zij gaan studeren. Door de invoering van het leenstelsel verwachten bedrijven die zo'n jaar aanbieden een tijdelijke terugloop, meldt de NOS donderdag. Zo is de vraag naar taalstudiereizen met meer dan twintig procent gedaald.

Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze gaan studeren. Als ze eerst een jaar gaan werken of op studiereis gaan, krijgen ze te maken met het nieuwe leenstelsel. Daardoor kunnen ze tot twaalfduizend euro mislopen.

De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders denkt dat de terugloop voor extra uitval gaat zorgen onder eerstejaarsstudenten. Omdat minder scholieren een tussenjaar nemen, zou een groter deel een keuze maken voor een studie waarvan later blijkt dat die niet bevalt.

De bedrijven vinden dat scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen. Ze willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de groep leerlingen die dit jaar eindexamen doen.