Onderzoek naar staatsgreep Egypte

De Egyptische justitie heeft een onderzoek gelast naar oppositieleiders in het land, die zouden hebben aangezet tot een staatsgreep. Dat heeft een bron bij justitie donderdag gezegd. Een advocaat diende vorige maand een klacht in tegen de oppositieleiders.

Het onderzoek is gericht op Mohammed ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), voormalig minister van buitenlandse zaken Amr Moussa, en voormalig presidentskandidaat Hamdeen Sabahi. De drie zouden mensen hebben opgeroepen om de regering van president Mohammed Morsi omver te werpen.

Het feit dat er een onderzoek wordt uitgevoerd betekent niet automatisch dat er ook aanklachten volgen tegen de oppositieleiders, aldus de bron. Het is echter wel ongebruikelijk dat justitie zulke vage klachten tegen prominenten figuren onderzoekt.

Een woordvoerster van Moussa zei dat er nog geen sprake is van een officiële aanklacht, en dat Moussa ook niet is opgeroepen voor verhoor. Emad Abu Ghazi, de partijsecretaris van ElBaredei's partij, zei geen details te hebben over de zaak. Volgens Abu Ghazi lijkt het onderzoek op een stap die in een politiestaat zou worden genomen en een poging om politieke tegenstanders uit te schakelen. Het voormalige regime van Hosni Mubarak rekende op een vergelijkbare manier af met de oppositie, aldus Abu Ghazi.


Onderzoek naar oppositie Egypte (Foto: Novum)