Toch celstraf voor Zweedse neppiloot

De Zweedse piloot die in maart 2010 zonder vliegbrevet met een Boeing wilde opstijgen van Schiphol heeft toch een celstraf opgelegd gekregen. De politierechter in Haarlem had de neppiloot in juni 2010 een boete van tweeduizend euro opgelegd, maar geen celstraf, waarop het OM in beroep ging.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de man donderdag tot zestien dagen cel en vierduizend euro boete. Ook mag de Zweed, die wel een vliegbrevet voor kleinere vliegtuigen heeft, twee jaar geen vliegtuig besturen. Bij de rechtbank was dat nog één jaar.

De piloot werd op Schiphol opgepakt toen hij op het punt stond een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vliegen voor vliegtuigmaatschappij Corendon. Hij bleek zijn vliegbrevet zelf te hebben gefabriceerd.

Het hof woog in het voordeel van de man mee dat hij probeert een nieuw bestaan op te bouwen en een blanco strafblad in Nederland heeft. Verder heeft het hof rekening gehouden dat het hoger beroep te lang op zich heeft laten wachten.

Dat hij nooit zijn brevet voor grote verkeersvliegtuigen had gehaald, kwam volgens de piloot uitsluitend door geldgebrek. De man was met zijn vervalste brevet in dienst gekomen bij de Italiaanse vliegmaatschappij Air One. Vervolgens kon hij zonder problemen bij andere bedrijven aan de slag, totdat Zweden de Nederlandse autoriteiten tipte.

Na zijn aanhouding zei de Zweed blij te zijn dat hij was betrapt. Hij heeft de zestien dagen cel al uitgezeten in voorarrest.