Opschudding om publicatie adres wapenbezitters VS

De publicatie van namen en adressen van mensen met een wapenvergunning in twee gemeentes in de staat New York heeft - vooral op internet - voor opschudding gezorgd. Een kaart van het gebied waarop wapenvergunninghouders staan aangegeven was woensdag al dertigduizend keer gedeeld op Facebook en andere sociale media.

The Journal News publiceerde op lohud.com een artikel met informatie die de schrijvers opvroegen naar aanleiding van de schietpartij op 14 december op een basisschool in Newton, waarbij een man zijn moeder, twintig kinderen en nog zes volwassenen vermoordde. Zijn moeder had een vergunning voor alle wapens waarmee de man zijn daden beging.

In het artikel komen zowel voor- als tegenstanders van wapenbezit aan het woord. Het stuk presenteert de gegevens over de vergunningen als antwoord op de zorgen die mensen hebben over de vraag of er wapens in hun wijk zijn.

Te lezen is dat 44 duizend mensen in het gebied een vergunning voor een handwapen hebben en dat buksen en jachtgeweren zonder vergunning kunnen worden aangeschaft. Op een online kaart bij het artikel staan de resultaten voor de gemeentes Westchester en Rockland. Met een klik op de kaart is de naam en het adres van de vergunninghouder te zien. Als iemand een vergunning heeft, betekent dat overigens niet automatisch dat diegene daadwerkelijk een wapen heeft, aldus het stuk.

In de meeste commentaren op internet wordt de publicatie van de gegevens bekritiseerd. Vaak omdat de informatie criminelen aanwijzingen zou geven bij wie ze wapens zouden kunnen stelen. Anderen stellen dat nu juist duidelijk wordt wie geen wapen heeft en daardoor wellicht een gemakkelijker slachtoffer is van bijvoorbeeld inbrekers. Sommigen reageerden door het adres en telefoonnummer van de journalist die het stuk schreef en die van andere verslaggevers van de krant online te zetten.

The Journal News blijft achter het project staan. "Het werk van journalisten is vaak niet populair. Een van onze rollen is om vrij toegankelijke informatie over actuele onderwerpen te publiceren, zelfs als die niet populair is", schrijft Janet Hasson, president en uitgever van The Journal News Media Group, in een e-mail. "We wisten dat de publicatie van de database (evenals het begeleidende artikel) controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newton."


Opschudding om publicatie adres wapenbezitters VS (Foto: Novum)