Boevengilde slaat slag op eerste kerstdag

Het Boevengilde is eerste kerstdag uitermate actief geweest op verschillende plekken in het hele land. Verschillende politiekorpsen spreken van een inbrakenpiek. Zo werden dinsdag in de regio's IJsselstreek negen, de Achterhoek zeven en Noordwest-Veluwe acht woninginbraken en een poging daartoe gemeld bij de politie. "Dat is duidelijk meer dan op een doorsnee dinsdag", aldus de politie.

Inbrekers weten dat de kerstdagen bij uitstek dagen zijn dat mensen op familiebezoek gaan en langere tijd van huis zijn, aldus de politie. "Inbrekers maken misbruik van dit feit."

De politie roept mensen daarom op verdachte situaties te melden. "Wij adviseren nadrukkelijk om tijdens afwezigheid de boel goed af te sluiten en een lampje te laten branden. Ook is het belangrijk om bij verdachte situaties in de buurt, bijvoorbeeld verdachte personen die in tuinen lopen of door ramen kijken, meteen de politie te bellen via 112 en kentekens en signalementen te noteren."

In bijvoorbeeld het Gelderse Epe kon, dankzij een alerte buurman, vlak na een inbraak een verdachte worden aangehouden. De buurman belde de politie dat een verdachte persoon door een tuin liep. De politie kon de verdachte even later dankzij een signalement aanhouden. Van de woning bleek een raam kapot.

In Tilburg wist een 42-jarige bewoner maandagavond samen met wat buren zelf een inbreker te overmeesteren. Toen de 42-jarige man thuiskwam en de inbraak ontdekte zag hij toen hij naar buiten keek, nog net een hand met een koffertje over een schutting verdwijnen. In Leiden werden voorts een 16- en 17-jarige jongen door de politie aangehouden voor een inbraakpoging in een woning, nadat een getuige meldde een harde knal en glasgerinkel te hebben gehoord.

Ook in onder meer Ermelo, 't Harde, Heerde en Hattem in de regio Noordwest-Veluwe vonden inbraken plaats. In de Achterhoek was het onder meer raak in Aalten, Westendorp, Doetinchem en Didam en in de IJsselstreek bezocht het dievengilde woningen in Eerbeek, Gorssel, Terwolde, Brummen, Lochem, Barchem en Zutphen. Ook in Peins, Harlingen, Uitwellingerga en Leeuwarden hebben woninginbrekers hun slag geslagen.