Fomenko nieuwe bondscoach Oekraïne

Mykhailo Fomenko is de nieuwe bondscoach van het Oekraïense voetbalelftal. De 64-jarige oud-international tekende een eenjarig contract, met een optie voor nog een jaar. Fomenko is de opvolger van Oleh Bokhin, die in september ontslag nam en aan de slag ging bij Dynamo Kiev.

Aanvankelijk was Andriy Shevchenko de gedroomde kandidaat om zijn land te gaan coachen, maar de voormalige topspits bedankte maandag voor de eer. Pogingen om Harry Redknapp en Sven-Goran Eriksson te strikken, liepen ook op niets uit.

Fomenko kwam als international 24 keer uit voor de toenmalige Sovjet-Unie. De Oekraïner speelde ook jarenlang in de defensie van Dynamo Kiev. Als trainer diende hij tal van clubs, waarbij hij het succesvolst was met Metalist Kharkiv.

De coach staat voor de loodzware opdracht om Oekraïne naar het WK in Brazilië te loodsen. De Oekraïners zijn de kwalificatiecampagne belabberd begonnen en wachten na drie wedstrijden nog altijd op hun eerste zege. Afgelopen zomer strandde Oekraïne op het EK in eigen land al in de groepsfase.