Haren verraden stressniveau ploegdienstwerk

Mensen die in een ploegdienst werken hebben veel meer stress dan mensen die hetzelfde werk doen op reguliere werktijden. Dat heeft internist-endocrinoloog van het Erasmus MC Liesbeth van Rossem aangetoond via een nieuwe meetmethode via het haar. Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) woensdag.

Van Rossum werkte met een meetmethode die al wel wordt gebruikt in de diergeneeskunde en de forensische geneeskunde. Hierbij wordt haar in stukjes van een centimeter geknipt om bepaalde stoffen te meten, in dit geval het niveau van het stresshormoon cortisol. De meetmethode werd vorig jaar door Van Rossum ontwikkeld, en is dit jaar voor het eerst ingezet bij onderzoeken.

De onderzoekster heeft de haarmeetmethode gebruikt om mensen die in ploegendienst werken te onderzoeken. Men vermoedde een verband tussen onregelmatig en 's nachts werken, stress en overgewicht. Van Rossum zag in haar onderzoek inderdaad een sterke correlatie.

De nieuwe meetmethode kan volgens Van Rossum medici helpen problemen met stress en overgewicht sneller op te sporen. Oude meetmethodes via speeksel en bloed leverden alleen momentopnames op, terwijl met de haarmethode per maand teruggekeken kan worden, afhankelijk van het haar.

De haarmeetmethode wordt de komende tijd vaker ingezet. Het Erasmus MC heeft van de Hersenstichting subsidie gekregen voor onderzoek naar de relatie tussen stress en depressies. Een paar maanden geleden hebben de onderzoekers al gepubliceerd over een syndroom waarbij te veel cortisol wordt aangemaakt door een goedaardig gezwel. Dat is met de nieuwe meetmethode veel makkelijker aan te tonen.