10.000 meldingen van vuurwerkoverlast

Bij het internetmeldpunt voor vuurwerkoverlast, afgelopen zaterdag ingesteld door lokale GroenLinksfracties, zijn inmiddels 10.000 meldingen van overlast binnengekomen. Maandag waren dat er 5000. Dat heeft GroenLinks in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten.

Ruim de helft van de meldingen gaat over vuurwerkbommen die vaak 's nachts worden afgestoken. "Als zo'n explosief in je straat tot ontploffing wordt gebracht, zit je gelijk rechtop in je bed", zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Verder zijn er veel klachten binnengekomen over schade door vuurwerk en vuurwerkstress bij huisdieren.

De vuurwerkbranche liet maandag weten dat er dit jaar naar verwachting 8 procent meer vuurwerk dan vorig jaar zal worden verkocht. Bonte: ,,De Nederlandse vuurwerktraditie dreigt uit de hand te lopen. Elk jaar vallen er meer slachtoffers en neemt de overlast toe. Oud en Nieuw is al lang geen feestje meer."

15 lokale fracties van de partij initieerden de website vuurwerkoverlast.nl. De fracties zetelen onder meer in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Delft, Nijmegen, Haarlem, Oss, Zoetermeer en Zwolle. Zij zien het liefst dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken.

De bedoeling is dat na 1 januari een bundeling van de meldingen aan de Tweede Kamer wordt aangeboden en dat burgemeesters om extra maatregelen wordt gevraagd.

10.000 meldingen van vuurwerkoverlast
10.000 meldingen van vuurwerkoverlast (Foto: ANP)