PvdA passeert PVV in peiling als grootste partij

De PVV is in de peiling van Maurice de Hond niet langer de grootste partij. De PvdA stijgt deze week drie zetels en komt daarmee uit op 26, een meer dan de PVV die deze week een zetel is gestegen.

De VVD en de SP leveren ieder een zetel in en staan in de peiling allebei op 21. Het voorzichtige herstel van de PvdA komt volgens De Hond door de sterke positie van partijleider Diederik Samsom. Hij is de enige politicus die van de kiezers een voldoende krijgt, al is het krap. Samsom haalt gemiddeld een 5,6.

Premier Mark Rutte (VVD) haalt slechts een 4,5. Daarmee scoort hij het laagst van alle ministers, terwijl hij een jaar geleden met een 6,4 nog het hoogste cijfer haalde. De Hond tekent verder aan dat Rutte van zijn eigen kiezers slechts een 5,5 krijgt. "Nooit eerder heb ik een dergelijk lage score gezien van een premier onder zijn eigen kiezers." Zelfs toen toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) in 2010 gemiddeld een 4,5 scoorde, haalde hij bij zijn eigen kiezers nog ruim een 7.

Een meerderheid van 56 procent verwacht dat de werkloosheid volgend jaar niet verder stijgt. De helft (51 procent) denkt dat de huizenprijzen niet verder zakken. Een derde (32 procent) denkt dat de economie weer gaat groeien. Minder dan een kwart (23 procent) verwacht dat het kabinet valt.

Als het om voorspellen gaat, heeft de meerderheid het overigens lang niet altijd bij het rechte eind. Eind vorig jaar verwachtte bijvoorbeeld 61 procent dat dit jaar een Europees land failliet zou gaan en 57 procent dacht dat Nederland in een 'ernstige recessie' zou belanden. De verwachting dat Job Cohen zou aftreden als partijleider van de PvdA kwam echter wel uit, daar had 56 procent op gerekend.