Akkoord over locaties Patriots

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over de locaties in Turkije waar de Patriots komen te staan. Het besluit is genomen in nauw overleg met Turkije, laat de NAVO weten.

De twee Nederlandse raketafweersystemen komen te staan in Adana, die van Duitsland in Kahramanmaras en de twee Amerikaanse Patriot-systemen worden ontplooid in Gaziantep.

De NAVO benadrukt dat het systeem een uitsluitend defensieve rol krijgt. "Het wordt niet ingezet om een no-flyzone of offensieve operatie te ondersteunen." Het doel is om dreigingen tegen Turkije af te schrikken, de Turkse bevolking en grenzen te verdedigen en de crisis aan de zuidoostelijke grens van het NAVO-bondgenootschap te de-escaleren, aldus de verdragsorganisatie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak donderdagnacht steun uit voor het sturen van de Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) beaamde dat er geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Hij zei dat het er vooral om gaat Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden.

De kosten van de missie, die vooralsnog maximaal een jaar duurt, worden geraamd op 42 miljoen euro. Dat is exclusief eventueel afgevuurde Patriots. Ongeveer driehonderd Nederlandse militairen reizen mee. De Patriots moeten eind januari operationeel zijn.