Chirurgen vrezen meer vuurwerkslachtoffers

Plastisch chirurgen verwachten rond de jaarwisseling een stuk meer vuurwerkslachtoffers dan in eerdere jaren. Het aantal gewonden in aanloop naar oudjaarsdag ligt zelfs nu al hoger. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) luidt de noodklok. Volgens de vereniging moet het ergste nog komen.

"We merken dit in de praktijk, al vanaf begin december is sprake van een groter aantal vuurwerkslachtoffers dan voorgaande jaren", meldt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar namens de NVPC. Volgens haar gaat het vaak om kinderen die hun hand hebben verloren of gewond zijn geraakt door een explosie in het gezicht.

"Met illegaal vuurwerk loopt men een nog groter risico, omdat het vaak niet voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen die zijn gesteld", stelt Van de Kar. De NVPC ziet het liefst dat consumentenvuurwerk wordt afgeschaft, maar pleit vooral voor betere voorlichting met name aan jongeren.

Vorig jaar moesten minstens 25 slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel worden geopereerd door plastisch chirurgen. Het ging met name om handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Bij vijf mensen werd een hand geamputeerd, bij een groter aantal een of meerdere vingers of een deel daarvan.


Chirurgen vrezen meer vuurwerkslachtoffers (Foto: Novum)