Definitief geen downloadverbod

Het downloadverbod is definitief van de baan. Een Kamermeerderheid schaarde zich donderdag achter een motie van PvdA en D66 tegen het verbod.

Er komt nu een thuiskopieheffing. De heffing betekent dat een deel van de het geld dat consumenten uitgeven aan lege cd's of dvd's, smartphones en mp3-spelers bestemd is voor rechthebbenden. Dit kunnen bijvoorbeeld componisten of muzikanten zijn.

De positie van de PvdA ten opzichte van het downloadverbod was lange tijd onduidelijk. Vorige maand schaarden de sociaaldemocraten zich achter een voorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om tot een downloadverbod te komen. Begin deze maand verklaarde Kamerlid Jeroen Recourt echter dat de PvdA ieder voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt nooit zal steunen.

De enige manier waarop een downloadverbod er toch nog door kan komen is als het Europese hof besluit dat dit moet. Nederland heeft dan zelf niets meer in te brengen. Ook kan natuurlijk een nieuw wetsvoorstel worden ingediend. Hierover moet dan wederom gestemd worden. Ook vorig jaar werd al over het downloadverbod gestemd. Ook toen haalde deze wet bij lange na geen meerderheid.

Update 13.30 uur:
Aanvulling met betrekking tot Europese wetgeving toegevoegd.