THQ verkoopt en reorganiseert

Gamestudio THQ heeft een vorm van faillissement aangevraagd. Dat zegt de uitgever in een vandaag uitgebracht persbericht. Het is al langere tijd bekend dat de studio in de financiële problemen zit. Door deze optie te kiezen binnen de Amerikaanse wetgeving blijft THQ doorbestaan tijdens verkoop van de activa.

THQ heeft faillissement aangevraagd onder sectie elf van de Amerikaanse faillissementswet. Hierdoor blijft de studio, onder toezicht van de rechtbank, aan het roer bij de verkoop van de activa van het bedrijf. Zij mogen een eventuele reorganisatie ook zelf uitvoeren en kunnen een zogeheten stalking horse bidder aanwijzen. Dit is een potentiële koper die een eerste bod op de studio mag uitbrengen vóór eventuele andere kopers.

THQ heeft een onderdeel van investeringsmaatschappij Clearlake Capital Group aangewezen als stalking horse bidder. Het bedrijf heeft de Wells Fargo Bank inmiddels al achter zich als financier van de overname.

"Alle studio's van het bedrijf blijven open en alle ontwikkelteams gaan door met werken. Het bedrijf blijft vertrouwen houden in haar huidige pijplijn aan spellen. THQ blijft relaties onderhouden met een aantal van de beste ontwikkelstudio's over de hele wereld. Als onderdeel van de verkoop zoekt het bedrijf goedkeuring voor het instandhouden van de overeenkomsten met deze studio's en Clearlake zal deze overeenkomsten handhaven", zegt THQ in het persbericht.

Topman Jason Rubin heeft via Twitter laten weten dat de spellen Company of Heroes 2, Metro: Last Light en South Park : The Stick Of Truth gewoon volgens schema zullen worden uitgebracht. Rubin noemt deze stap 'een grote stap naar het veiligstellen van de financiële toekomst'.

Volgens THQ gaat de consument niets merken van deze stap in de toekomst van het bedrijf. De toekomst zal moeten uitwijzen wat de mogelijk nieuwe eigenaren en een hoogstwaarschijnlijke reorganisatie met het gamebedrijf gaan doen.