Toch geen uitstelperiode voor patiëntdossier

De organisatie achter het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) krijgt geen groen licht om ook na 1 januari gegevens te bewaren van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) woensdag laten weten.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het nieuwe EPD ontwikkelt, liet onlangs weten alle gegevens nog een halfjaar langer te willen bewaren. Veel minder mensen dan verwacht hebben tot nu toe toestemming gegeven voor de uitwisseling van hun medische gegevens.

Het CBP houdt echter vast aan de datum van 1 januari. Als na die datum nog gegevens van mensen in het systeem zitten die geen toestemming hebben gegeven, neemt het CBP maatregelen.

De VZVZ laat weten zich neer te leggen bij de uitspraak van het CBP. De gegevens van patiënten die geen toestemming hebben gegeven, worden per 1 januari verwijderd uit de zogeheten verwijsindex van het Landelijk Schakelpunt, zoals het nieuwe EPD officieel heet. De VZVZ lanceert binnenkort een website waarop patiënten online hun toestemming kunnen geven voor opname in het nieuwe EPD.