Jan Smit hoopt dat jeugd leert van film

Jan Smit hoopt dat jongeren naar Het Bombardement gaan om te leren over de Tweede Wereldoorlog. "Het is niet direct een film waar je de geschiedenis mee induikt," vertelt hoofdrolspeler Jan Smit aan Novum Nieuws. "Maar ik denk zeker dat het goed is voor de jeugd om daar gebruik van te maken door deze film te gaan kijken."

Smits kennis over de Tweede Wereldoorlog is flink bijgespijkerd door de film. "We hebben ook lespakketten van deze film", aldus de volkszanger die in Het Bombardement zijn acteerdebuut maakt. "Door de film krijg je natuurlijk wel mee wat er gebeurd is."

De les duurt een uur en sluit aan bij de film, maar kan ook los worden ingezet. Het pakket is via internet te downloaden en is bedoeld voor leerlingen van het tweede en derde jaar van het middelbaar onderwijs.

Monique Smit, de zingende zus van Jan, heeft het idee dat de kennis over de Tweede Wereldoorlog bij jongeren wel wat opgeschroefd kan worden. "Ik zou ook echt niet weten wat er allemaal precies is gebeurd." Monique heeft wel een en ander opgestoken van de film. "Dan leer je toch wel wat meer van de geschiedenis en ik hou daar wel van."

Het Bombardement is dinsdag in Rotterdam in première gegaan en draait vanaf donderdag in heel Nederland. "Nu vooraf heeft nog niemand het gezien, maar straks ga ik letterlijk met de billen bloot", aldus de nieuwbakken acteur. Toch is Smit niet gespannen. "Ik heb weinig last van zenuwen."


Jan Smit hoopt dat jeugd leert van film (Foto: Novum)