Frankrijk wil banken splitsen

De Franse regering wil banken opsplitsen in een zakengedeelte en een deel voor diensten en leningen aan consumenten en bedrijven. Het wetsvoorstel werd woensdag gepresenteerd door de Franse president François Hollande.

Onder het wetsvoorstel van Hollandes socialistische regering moeten banken hun handelsactiviteiten voor eigen rekening onderbrengen in een apart bedrijf. Hiermee moet voorkomen worden dat banken risicovol kunnen handelen met spaargeld en deposito's van bedrijven. Spaargelden mogen nog wel gebruikt worden voor activiteiten die de economie ten goede komen, zoals leningen verstrekken aan bedrijven.

Onderdeel van het wetsvoorstel is ook om aandeelhouders de eerste klappen te laten opvangen in het geval van financiële nood van banken. Daarnaast willen de Fransen een door de banken zelf gevuld noodfonds oprichten.

Frankrijk loopt met de voorstellen vooruit op Europese wetgeving. Vorige week werden de Europese regeringsleiders het eens over de oprichting van een bankenunie, waarbij de Europese Centrale Bank de toezichthouder wordt van de grote banken. Plannen om die banken zelf te laten bijdragen aan toekomstige reddingsacties, moeten worden nog uitgewerkt.