50Plus dreigt met motie van wantrouwen

De kwestie rond de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) levert premier Mark Rutte (VVD) mogelijk een motie van wantrouwen op. Fractieleider Henk Krol van ouderenpartij 50Plus vindt dat de premier de Tweede Kamer bewust verkeerd heeft geïnformeerd, laat hij woensdag weten.

Krol eist tijdens het debat dat donderdag wordt gehouden over een andere kwestie een heldere verklaring van Rutte. Blijft die uit, dan overweegt hij zijn vertrouwen in Rutte en de rest van het kabinet op te zeggen.

Aanleiding is de mededeling van Gedeputeerde Staten van Gelderland dat zij wel alle relevante informatie over het declaratiegedrag van Verdaas naar Rutte hebben gestuurd. Tijdens het debat over het aftreden van Verdaas sprak Rutte dat nog tegen. Ook woensdag zei de premier dat Gelderland hem niet alle informatie heeft gegeven.

Krol vaart op de mededeling van Gelderland. "Als ik dit zo zie, kan ik niet anders dan vaststellen dat de minister-president de Kamer bewust verkeerd heeft geïnformeerd. In dat geval is het een politieke doodzonde", reageert hij. "Bij het debat morgen over de kwestie rond de paal van Weekers, wil ik dat de premier helderheid geeft of zijn conclusies trekt."

Krol doelt daarmee op het debat over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey (VVD). Die financierde tijdens de verkiezingscampagne een billboard langs de A73 met daarop een verkiezingsposter van Weekers.