Woede om groepsverkrachting in bus

Rechtengroepen, advocaten en burgers in heel India hebben woensdag woedend gereageerd op de groepsverkrachting van een vrouw in een bus in New Delhi. Ze dringen er bij de Indiase regering op aan om maatregelen te nemen om misdaden tegen vrouwen tegen te gaan.

De woedeuitbarsting is ongebruikelijk. Meestal worden aanvallen op vrouwen genegeerd en slechts zelden komt het tot een rechtszaak. Leden van de Indiase oppositie demonstreerden woensdag echter bij het parlementsgebouw en drongen aan op de doodstraf voor de verkrachters. Ook bij het hoofdbureau van politie in New Delhi werd gedemonstreerd. De betogers eisten een snelle berechting van de daders.

Volgens de politie vergrepen zes mannen zich zondag aan het 23-jarige slachtoffer. Na de verkrachting sloegen ze de vrouw met ijzeren staven en gooiden ze haar uit de bus. De vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze heeft volgens artsen ernstig inwendig letsel. Vier mannen zijn opgepakt en naar de twee andere verdachten wordt nog gezocht.

Minister van binnenlandse zaken Sushilkumar Shinde heeft voorgesteld om de straffen voor verkrachting en andere misdaden tegen vrouwen te verhogen. De maatregelen moeten nog worden besproken in het parlement.