Rutte geeft geen duidelijkheid over mogelijke extra bezuinigingen

Ook Mark Rutte (VVD) wil niet zeggen of de tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de economie aanleiding vormen voor extra bezuinigingen. Dat zei de premier woensdag na afloop van een overleg in de Tweede Kamer. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had een soortgelijke reactie.

De bewindslieden willen zich houden aan het afgesproken begrotingsproces en pas in het voorjaar besluiten of aanvullende bezuinigingen nodig zijn. Dan komt het CPB met cijfers die meer zicht bieden op de 'structurele verwachtingen' voor 2013. Het is volgens Rutte 'uiterst onrustig' om op 'iedere tussenstand' te reageren. "Als u ziet hoe het alweer veranderd is sinds september en nu, is ook weer alles mogelijk tussen nu en maart."

Rutte wilde evenmin zeggen of de miljardenmeevaller van de 4G-veiling kan worden ingezet om het tekort terug te dringen. Ook voor dat geld geldt de normale begrotingssystematiek, wat betekent dat het bij de voorjaarsnota aan de orde komt. Ook moet eerst nog worden uitgezocht waar de meevaller precies in de boeken terechtkomt, aldus de premier.

Het CPB meldde woensdag voor volgend jaar een tekort te voorzien van 3,3 procent van het bruto binnenlands product. In september was nog 2,7 procent voorspeld. Hiermee zou het tekort net als dit jaar onder de Europese norm van drie procent uitkomen.