Waarschijnlijk geen witte Kerst dit jaar

Nederland hoeft dit jaar niet te rekenen op een witte kerst. Hoewel de kans groot is dat komend weekend op verschillende plekken in het land sneeuw valt, verdringt de zachte lucht het winterweer vermoedelijk weer na het weekend, meldt weerplaza.nl woensdag.

De sneeuw, die naar verwachting in het midden en noorden van het land gaat vallen, is het gevolg van het botsen van winterse en zachte lucht door een storing die boven Nederland tot stilstand komt. De storing geeft de grens aan tussen winterweer in Noord- en Midden-Europa, en zachte lucht in het westen en zuidwesten van Europa.

Een straffe en koude oostenwind zorgt ervoor dat in Groningen en Drenthe de temperatuur amper boven het vriespunt uitkomt. In het weekend blijft het zelfs de hele dag vriezen. Op hetzelfde moment komt in de zuidelijke provincies de wind uit het westen tot zuidwesten. Deze zachte lucht zorgt daar voor middagtemperaturen van 5 tot 7 graden. In het zuiden zal dan ook geen sneeuw, maar regen vallen.

De gevolgen van de botsing van winterse en zachte lucht kunnen volgens weerplaza.nl groot zijn. "Maar hoe groot is op dit moment nog moeilijk te voorspellen." IJzel is mogelijk en dat kan gladheid veroorzaken, waarschuwt weerplaza.nl.

De wintergrens ligt vrijdag, zaterdag en zondag boven het land. Daarna lijkt de zachte lucht het winterweer te verdringen. "Helemaal zeker is dat echter nog niet. Er zijn weermodellen die de strijd boven Nederland tot tijdens de kerstdagen door laten gaan." Weerplaza.nl gaat op dit moment echter uit van maxima tussen 4 en 8 graden tijdens kerst.