Leven zwaarlijvige veroordeelde mogelijk gespaard

De clementieraad van de Amerikaanse staat Ohio adviseert gouverneur John Kasich het leven van een moddervette ter dood veroordeelde te sparen. Niet omdat deze zoals hij zelf zegt te dik is om op een humane wijze ter dood te worden gebracht of omdat er twijfel bestaat over zijn schuld, maar omdat de juridische bijstand die hij kreeg ondermaats was.

Ronald Post weegt ruim tweehonderd kilo. Hij is ter dood veroordeeld wegens moord op een hotelbediende in 1983. Volgens zijn huidige advocaten zijn zijn verklaringen ten onrechte uitgelegd als een bekentenis. Ook zijn er twijfels over hoe de toenmalige verdediging is omgegaan met de tenlastelegging. Op advies van zijn raadsheer betwistte de dikzak de aanklacht niet, omdat hij verwachtte daardoor de doodstraf te ontlopen en levenslang te krijgen.

De clementieraad stelt dat er geen twijfel is over Posts 'juridische en morele schuld' aan de dood van de vrouw. Maar de raad adviseert zijn doodvonnis om te zetten in levenslang, vanwege de vele steken die zijn toenmalige raadslieden hebben laten vallen.

Het is nog niet bekend of gouverneur Kasich de aanbeveling van de raad overneemt. De executie van Post staat voor 16 januari gepland. Een federale rechter buigt zich nog over de vraag of Post niet te dik is om ter dood te worden gebracht zonder onnodig pijn te lijden.


Leven zwaarlijvige veroordeelde mogelijk gespaard (Foto: Novum)