Tijdens gymlessen meer aandacht voor geweld

Scholen moeten tijdens gymlessen meer aandacht besteden aan sportief gedrag. Ook moet leerlingen het omgaan met autoriteit worden bijgebracht. Het zijn enkele van de maatregelen die het kabinet aankondigt in reactie op de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Deze week spraken minister van Sport Edith Schippers (VVD), Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) over de aanpak van agressie op en rond sportvelden. Opstelten kondigde na afloop aan dat de straffen voor geweld tegen scheidsrechters verdriedubbeld moeten worden. Hij wil dat zij worden beschouwd als ambtsdragers, zoals agenten en ambulancepersoneel.

In een vrijdag verstuurde Kamerbrief ontvouwt Schippers nog meer plannen. Zo is met de KNVB afgesproken dat scherper wordt opgetreden tegen clubs en leden die betrokken zijn bij ongeregeldheden. Ook worden bekende topsporters en scheidsrechters ingezet als ambassadeurs in campagnes tegen geweld op het veld.

Gemeenten kunnen als voorwaarde voor subsidie clubs verplichten een normen en waardenprogramma te implementeren. Ook moeten gemeenten met de politie samenwerken om de veiligheid rond clubs met een dubieuze reputatie beter in de gaten te houden.