Onduidelijkheid over toestand en locatie Mandela

Er bestaat onduidelijkheid over de gezondheid van Nelson Mandela. De voormalige Zuid-Afrikaanse president ligt al sinds vorige week vrijdag in een ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor een longinfectie. In welk ziekenhuis hij ligt, en hoe de behandeling verloopt, is echter een raadsel.

Aangenomen werd dat Mandela in een militair ziekenhuis in de buurt van Pretoria werd behandeld, nadat minister van defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula maandag had gezegd hem daar te hebben bezocht. Lokale media meldden donderdagavond echter dat Mandela niet in het 1 Military Hospital lag, en een woordvoerder van president Jacob Zuma wilde niet zeggen waar de kwakkelende Mandela zich bevindt.

"President Mandela wordt in een ziekenhuis in Pretoria behandeld, zoals in onze eerste verklaring al werd gemeld", aldus de woordvoerder. "We hebben de naam van het ziekenhuis niet genoemd om zijn privacy te beschermen en om de artsen in de gelegenheid te stellen hun werk te doen zonder dat ze gestoord of onder druk gezet worden." Journalisten zagen vrijdag een beveiligd konvooi, met daarin een ambulance, wegrijden bij een privéziekenhuis in Pretoria en later aankomen bij 1 Military Hospital. Of de stoet iets te maken had met Mandela was echter onduidelijk.