'Studentenstop voor mbo-studie zonder baankans'

Mbo-scholen moeten hun opleidingsaanbod beter afstemmen op behoeften van de regionale arbeidsmarkt. In het uiterste geval moeten mbo's daarom voor sommige populaire opleidingen met weinig kans op een baan het aantal studenten kunnen beperken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs vrijdag na berichtgeving over de mbo's in het Financieele Dagblad.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat mbo's en bedrijven nauwer samenwerken. Bedrijven moeten actief aangeven wat voor mensen ze nodig hebben en welke opleidingen daarvoor nodig zijn. Scholen kunnen die vervolgens aanbieden, zeker als de bedrijven stageplekken garanderen. Zo moeten mbo's zich uiteindelijk specialiseren.

Mbo-studenten kiezen nu vaak nog voor een opleiding in de eigen regio. Scholen spelen daarop in, waardoor het aanbod nu landelijk tot ruim zevenhonderd opleidingen is gegroeid. Dat aanbod zet de betaalbaarheid en kwaliteit van mbo's onder druk, vindt de bewindsvrouw.

Scholen moeten proberen door voorlichting leerlingen af te houden van populaire, maar baankansarme studies, zoals communicatie. In het uiterste geval moeten zij ook kunnen vragen om een numerus fixus, waardoor slechts een beperkt aantal studenten kan worden toegelaten. Ook kan het ministerie besluiten de bekostiging stop te zetten.

FNV Jong riep in augustus al op tot ingrijpen van de overheid in het aanbod van mbo-opleidingen zonder goede baankans. De organisatie pleit eveneens voor onder meer een numerus fixus en betere voorlichting.